El dia del llibre sempre és un dia especial. Demà no esperem que sigui menys, sí diferent 🙂 Per a celebrar-ho volem fer-nos ressò de la campanya #Sempreés23 que no sols posa en el centre l’essència d’aquesta festivitat, sinó que visibilitza també el paper de totes aquelles llibreries, editorials… que des dels barris, 365 dies fan possible que accedim a la cultura. El seu paper és essencial. El nostre reconeixement a aquells actors clau que teixeixen i enforteixen la nostra Economia Social facilitant el decurs de les històries. Gràcies.
Des del dilluns en el nostre Twitter hem estat recomanant alguns títols que ens inspiren però tenim més i volem compartir-los amb vosaltres. Llibres de ficció, assajos, poemaris, audioguies… que ens remouen i inspiren aquest imaginari col·lectiu del qual neix el Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona.
T’imagines un futur en el qual la vegetació estigui tancada en una espècie de zoo anomenat Parc Climàtic? D’aquesta guisa ens presenten des de l’Editorial Males Herbes Deu relats ecofuturistes, de diversos autors (CAT), editorial de la qual també recomanem El secret del Bosc Vell Proposta que ens recorda els contes d’infància, entre arbres i llegendes. Llegendes, folklore i naturalesa recupera també el aclamat llibre d’Irene Solà “Canto jo i la muntanya balla”, d’Irene Solà.
Pels amants dels versos, us recomanem Gustavo Duch i Huertos de llibertad (CAST), també anomenat “Poemari de l’hortolà que planta versos contra el capitalisme”
Per a aquest Sant Jordi, recuperem dos títols de l’Editorial Tigre de Paper:
La bossa o la vida. El 99% contra l’emergència climàtica, de Salvador Lladó i Tornar a encantar el món. El feminisme i la política dels comuns de Silvia Federici. Un clàssic ja, La Vida al centro, voces y relatos ecofeministas (CAST), de Yayo Herrero, Marta Pascual i Reyes González. D’aquest llibre han dit: “Recull veus i relats que busquen teixir feminisme i ecologisme en una ordit necessària perquè la paraula futur pugui pronunciar-se sense por”
Des d’un altre angle, sempre amb aquesta constant d’aproximació a la naturalesa, recomanem Deliciosa Natura. Un món d’aventuris comestibles per descobrir flors, herbes i fruits silvestres (CAT) de Marc Estévez i Casabosch. En aquesta línia, no podeu perdre-us el treball que fan des del col·lectiu Eixarcolant, que en aquests moments de confinament han publicat en obert el seu llibre Espècies silvestres comestibles a l’Anoia I Potser també us interessa La Huerta (CAST) historia d’un col·lectiu que decideix posar en pràctica les idees de l’agroecologia i l’autogestió, de Rubén Uceda, via editorial Virus. D’aquesta mateixa editorial destaquem per la seva fusió entre història de l’art, ecologia i/o política mediambiental, Descolonizar la naturaleza. Arte contemporáneo y políticas de la ecología (CAST), de T. J. Donem
Consum i transformació. Recomanem “Cooperativisme i agroecologia a Barcelona. 25 anys: 1993-2018” (Editorial Comanegra), assaig editat per Ricard Espelt i Nuria Vega, relat col·lectiu que recupera i reconeix al treball i paper dels grups de consum i cooperatives a la ciutat de Barcelona. Per barris, imprescindible el treball d’Emma Alari, Santiago Gorostiza i Marc Dalmau en “La forja solidària d’un barri portuari. La Barceloneta Obrera i cooperativa” o el treball d’historiadors com Pau Vinyes, en Sant andreu o Agust Giralt, a Sants. El seu treball de recuperació de la memòria històrica és clau. Els dos últims llibres publicats per aquests historiadors són Història dels transports a Sant Andreu de Palomar i Episodis del moviment obrer als Països Catalans, respectivament. Amb perspectiva i prisma Les economies transformadores de Barcelona de Ruben Suriñach.
Sobre el futur de les ciutats recomanem el llibre d’Ivan Miró Ciutats Cooperatives: Esbossos d’una altra economia urbana “Somiem una altra ciutat, al servei del bé comú” i Construir i habitar. Ètica per a la ciutat de Richard Sennet.
Clàssics que no podíem obviar: Al borde un ataque de compras de Brenda Chavez, Vivir sin plástico, consells i recomanacions, de Patrícia Reina i Fernando Gómez.
Finalment, des de Washingtong DC recomanem el llibre de Jonathan Safran Foer Podemos salvar el mundo antes de cenar, una aproximació personal al problema global, l’escalfament de la terra, les emissions globals de CO₂ i granges industrials. “Deixar de menjar carn és difícil i ningú és perfecte, però reduir el seu consum és molt més fàcil”. Des de Regne Unit, El primer bocado: Cómo aprendemos a comer de Bee Wilson
Les companyes de Pam a Pam, sempre ens ho posen fàcil per a localitzar les llibreries cooperatives, més pròximes. Podeu revisar el seu últim post “Els llibreries de l’economia solidària cooperin”
I acabem amb 2 recomanacions per als més petits: les audioguies de (des)vestint aliments, disponibles en la seva pàgina web, i la proposta que aquests dies ens estan fent arribar Vivim del Cuentu en el seu Facebook per exemple cada dia ens comparteixen una proposta de lectura .
Feliç Dia de la Terra i Feliç Sant Jordi confitat, que no pas confinat 😉