Una vintena llarga de sòcies de Foodcoop BCN vam poder gaudir amb la magnífica i simpàtica presentació i tast que ens va fer la Quiònia Pujol, alma mater de les cerveses Lo Vilot. Va començar explicant la història del projecte cerveser, nascut el 2013 a Almacelles, prop de Lleida. Un projecte que inclou tot el necessari per a l’elaboració de la trentena de cerveses que produeixen. Ells conreen l’ordi i els diversos tipus de llúpol que utilitzen, fan la malta, ho preparen tot al seu obrador, embotellen i investiguen molt per treure unes cerveses sorprenents.
L’entusiasme de la Quiònia per tot el que fan i com ho fan es va contagiar a les assistents i, a l’hora de tastar les diverses cerveses, les vam trobar totes boníssimes. El tast va començar amb l’excel·lent i gustosa Ungravity, sense alcohol i amb un toc de llimona. Va seguir per la potent Belgian Ale, una cervesa d’estil belga i, com la sense alcohol, sense gluten. Després vam tastar la Super Smuck, una IPA que es presenta en una llauna ben original. A la quarta, la Quiònia va sorprendre tothom amb una cervesa de fermentació mixta envellida en botes de roure durant 18 mesos i macerada amb prunes deshidratades. El seu 8% de volum alcohòlic i el fort i poc habitual gust va fer que se sentissin exclamacions de sorpresa.
El tast va acabar amb la Gazoleum, una cervesa negra intensa, forta, alcohòlica i maltosa, amb notes a xocolata, regalèssia, fusta, brandy i lleugerament a cafè, envellida en bota de fusta on prèviament s’hi ha envellit brandy Mascaró, fet que explica moltes de les seves característiques singulars. Aquestes cinc cerveses que es van tastar, amb maridatge d’un pica-pica de productes que es troben a Foodcoop, són només una petita part de les que produeixen. I cadascuna d’elles té una història al darrera.
Un espai per a l’energia verda
Un representant de la cooperativa Som Energia, amb la qual tenim un conveni d’intercooperació, va aprofitar la celebració de l’activitat de Cervesa Lo Vilot per fer també una presentació de la iniciativa d’energia renovable. Un dijous cada dues setmanes un membre de la cooperativa ve al supermercat per informar les sòcies i clientes que hi estiguin interessades.