Foodcoop BCN presenta aquest dijous, a les 19 hores i en format virtual, un recull d’eines i estratègies que s’estan aplicant a diferents botigues o supermercats per reduir els residus. El treball s’ha fet des d’un enfocament ampli, de cadena agroalimentària, és a dir “del camp al plat”. Els supermercats poden contribuir a reduir els residus, no tan sols a les seves instal·lacions, sinó des de les explotacions agràries fins a les llars.
En el debat, comptarem amb la participació de les companyes de l’Avecinal, BioAlai i Som Alimentació, per abordar pros, contres, problemes i solucions que han encarat als seus establiments per reduir els residus. Les ponents podran contestar preguntes, inquietuds i reflexions que els assistents vulguin compartir des del xat de la plataforma.
En el procés d’elaboració del recull hem parlat (i visitat, quan la COVID19 ens ho ha permès) amb unes 15 iniciatives. Tant projectes de Catalunya, com l’Economat Social, Vom Fass i Yes Future de Barcelona. A nivell estatal, ho hem fet amb Som Alimentació de València, AVecinal de Saragossa, Bioalai de Vitòria i Foodtopia de Múrcia. I també ens hem mogut per europa parlant amb les companyes de La Louve de París, Synallois d’Atenes i Bios Coop de Thessaloniki, i fins i tot, ens hem desplaçat a Nova York on vam poder visitar i parlar amb les companyes de Park Slope FoodCoop a Brooklin.
El document tindrà un format de mapa/cartell perquè pugui ser visible i útil als establiments. Inclou pràctiques de construcció dels supermercats, consells per fer compres a proveïdores que generin menys residus i un impacte ambiental més positiu, i iniciatives per motivar les consumidores a ser més sostenibles a través de la reducció de residus. La part més extensa fa referència a pràctiques que podem implementar als supermercats per prevenir els residus, des de fomentar la compra a granel a apostar per l’aigua filtrada, eliminar criteris cosmètics en la selecció dels productes frescos com les fruites i les verdures, fomentar la utilització de bosses reutilitzables i col·laborar amb entitats que ofereixin serveis complementaris, com són les cooperatives de repartidores que utilitzen mitjans de transport sostenibles i paguen preus justos a les treballadores.
Volem un supermercat cooperatiu i participatiu per fomentar el consum responsable i transformador. Transformador quant a fer més accessible a les veïnes del barri una alimentació agroecològica, conscient, de proximitat i temporada i justa -per a les productores i per a les consumidores. Però també, transformador quant a la generació de residus, per vetllar per la salut del planeta i combatre la crisi climàtica. Per tots aquests motius volem que sigui un supermercat que tendeixi al residu ZERO.
Per això, l’oportunitat de formar part del procés de creació de la FoodCoop BCN és també un procés d’aprenentatge que volem compartir amb tothom per tal d’accelerar aquest consum transformador.
Us convidem a inscriure-us en aquest formulari. Posteriorment, rebreu l’enllaç de la trobada!