Foodcoop BCN busca socis per posar en marxa un establiment cooperatiu que fomenti el consum sostenible
Maria Ortega
Barcelona. No apareixeria en cap rànquing dels passatges més bonics de Barcelona i per a la immensa majoria de barcelonins seria una quimera haver-lo de situar en un mapa. “Jo segurament visc al carrer de l’Eixample que ningú coneix”, deia un dels seus pocs veïns en un consell de barri a l’hora de presentar queixes sobre els dèficits de neteja. Parlava del passatge d’Aragó: un cul-de-sac, al carrer Aragó entre Villarroel i Casanova, on avui dia pràcticament només hi ha portes del darrere d’alguns negocis i cotxes aparcats o abandonats –alguns dels quals adaptats ara com infrahabitatges–. Al fons del carreró, que és privat, fins fa dos o tres anys hi funcionava el Taller Garcés de planxa i pintura per a cotxes, i aquest local tindrà ara un canvi d’ús radical: Foodcoop BCN, que el té llogat des de principis d’aquest mes, el vol convertir en el primer supermercat cooperatiu de la ciutat.
Un súper diferent dels de tota la vida. D’entrada perquè per comprar-hi cal ser soci de la cooperativa –això suposa una aportació inicial de 90 euros i tres hores de feina com a voluntari al mes– i sobretot perquè es fixa com a criteri de funcionament que els productors rebin un preu just, que els clients també paguin un preu com més ajustat millor i que, en la mesura del possible, s’ofereixi producte de proximitat i ecològic. “El que es busca és democratitzar el consum sostenible, que no sigui necessàriament una cosa que només es pot fer en establiments més cars”, explica Marta Pons, coordinadora del projecte. I això, apunten, s’aconsegueix partint d’un projecte sense ànim de lucre, minimitzant els passos de la cadena de distribució, comptant amb les hores de treball voluntari dels socis i, també, comprant producte gran i després fraccionant-lo per posar-lo a la venda.
[Llegeix l anoticia completa al Diari Ara]