La iniciativa sense ànims de lucre ofereix al públic productes de més qualitat a un preu assequible, a canvi, els seus socis es comprometen a col·laborar amb algunes hores de feina.
Camila Beraldi – Barcelona 13/05/2024
El passatge Aragó s’erigeix en un oasi de tranquil·litat en contrast amb l’atrafegament que caracteritza a la resta del districte de l’Eixample. És per aquesta raó que un grup de socis va decidir establir-hi FoodCoop, el primer (i fins ara únic) supermercat cooperatiu de Barcelona. La idea d’associar-se per tal d’autoproveir-se no és nova i aquesta mena de supermercats existeixen des de fa dècades en altres capitals del món. Tot i això, no gaires barcelonins saben que també n’hi ha a la ciutat. “No tenim ànim de lucre, intentem acostar productes de més qualitat a un preu assequible i donar suport al productor de proximitat ”, explica Rosa Rovira, una de les sòcies de Foodcoop BCN
Atès pels seus amos
Els socis es comprometen a col·laborar tres hores al mes amb el funcionament del local
El projecte a Barcelona sorgeix a partir del supermercat Park Slope, a Brooklyn (Nova York), que va obrir les portes el 1973. Funciona bàsicament de la mateixa manera: els socis paguen una quota inicial per entrar-hi (a Barcelona és de 10 euros), accedeixen a productes de més qualitat a un preu més baix i, a canvi, col·laboren amb el funcionament del local tres hores al mes. “Són tasques senzilles, com ara reposar productes o treballar a la caixa”. Aquest sistema permet reduir els costos operatius i així aconseguir preus més assequibles. La principal diferència de Foodcoop BCN amb el seu predecessor nord-americà, és que associar-se no és un requisit obligatori. Qualsevol hi pot entrar a comprar. Però només els socis accedeixen als preus especials reduïts i poden participar en els comitès que trien quins productes són als prestatges.
[…]
Llegeix l’article complert aquí