Detergents a Granel és una de les entitats sòcies del Supermercat Cooperatiu i Participatiu de Barcelona, avui les entrevistem per conèixer més el seu projecte.
Cooperativa de treball sense ànim de lucre, que fabrica i distribueix productes de cosmètica, higiene i neteja ecològics, la seva història es remonta a 7 anys vista quan una de les dues sòcies que impulsen el projecte tenia un petit negoci de distribució i oficialment l’any 2017 quan es van constituir en cooperativa.
Qui consumeix els vostres productes?
Venem a una trentena de cooperatives i grups de consum, diverses botigues ecològiques i directament a particulars mitjançant la nostra web (són uns 150 clients en total) https://agranel.coop/
Des de finals de 2019 estem produint cosmètica per complementar la nostra distribució. Així doncs, hem passat de distribuïdores a productores/distribuïdores i com a conseqüència hem crescut en el nombre d’articles que oferim i en el volum de vendes, cosa que ens ha permès subsistir com a cooperativa.
Quin és el principal repte que teniu avui en dia?
Consolidar-nos per poder tenir salaris dignes amb la nostra feina.
Hi ha alguna fórmula màgica per fer sostenibles els projectes?
Cal tenir un pla de viabilitat, no només econòmic sinó social de cara a fer un projecte cooperatiu sostenible.
En el context actual d’estat d’emergència sanitària, quin paper creieu que pot jugar l’Economia Social i Solidària?
L’Economia Social i Solidària pot demostrar una manera alternativa de treball i de viure que és més sostenible i que qüestiona les relacions econòmiques del capitalisme. La col·laboració és essencial per sobreviure la situació actual.
Actualment, Detergents a Granel forma part del node territorial d’Horta-Guinardó de la XES i de Coòpolis.
Quina és la vostra relació amb el consum cooperatiu agroecològic?
Les dues persones sòcies som membres de cooperatives de consum ecològic des de l’any 2001 i 2005, respectivament. Creiem fermament en consum ecològic, de proximitat, en relació directa amb les productores, que fomenta la col·laboració i l’ajuda mútua.
Com vau conèixer el projecte del Supermercat Cooperatiu i Participatiu de BCN?
Coneixíem d’altres exemples de supermercats cooperatius i un cop vam saber del projecte hi vam voler participar com a persones però també com a proveïdors.
3 motius per què cal fer-se sòcies?
La nostra relació amb el món de les cooperatives de consum ha arribat al seu sostre. Entenem que moltes persones comparteixen els principis cooperatius, però que no poden participar en un projecte cooperatiu amb tanta inversió de temps. Veiem que el supermercat cooperatiu és la fórmula per arribar a aquestes persones.
Els principis cooperatius inclouen la intercooperació i per tant, arribar a acords preferencials amb altres cooperatives a l’hora de fer intercanvis.
Finalment, des de Detergents a Granel tenim un gran compromís amb el món cooperatiu, i volem ajudar a fer-ne difusió implicant-nos en projectes que fomentin la seva difusió a la població en general. D’aquí el pas a fer-nos sòcies.
Què n’espereu del futur supermercat?
Esperem que sigui un punt de trobada de diferents projectes, productius i de consum, que fomenti la intercooperació entre ells i faci possible un món més solidari.
Moltes gràcies!
Gràcies a vosaltres 😉