El document ha estat elaborat per l’Associació Foodcoop BCN a partir d’un estudi subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona
Una cinquantena de persones van assistir ahir dijous 25 de febrer a la trobada virtual organitzada per Foodcoop BCN per presentar la guia ‘Supermercats cooperatius cap al residu 0’ i compartir coneixements i estratègies en aquest àmbit amb altres organitzacions. El document, que és un recull d’experiències i bones pràctiques concebut com a eina divulgativa, ha estat elaborat per l’Associació per l’Impuls dels Supermercats Cooperatius i el Mercat Social (Food Coop BCN) gràcies a una subvenció de l’Ajuntament de Barcelona. La seva autora, Nikoletta Theodoridi -sòcia de l’entitat i fundadora de Sobres Mestres-, va presentar un contingut que és fruit de les seves visites a 15 establiments de Catalunya, l’Estat espanyol, França, Grècia i els Estats Units.
La guia ofereix una visió transversal que cobreix totes les baules de la cadena de subministrament, ja que, tal i com va assenyalar la Nikoletta, ‘les decisions que prenem en el supermercat afecten a les fases prèvies, com la producció o el transport: tot està interrelacionat’. Per a les iniciatives que es troben en l’etapa més primerenca, l’autora va subratllar la importància de la ubicació i el condicionament inicial dels locals per aconseguir un bon confort tèrmic, visual i acústic. Així mateix, va considerar essencial evitar embalatges superflus i apostar pel vidre, i va posar ènfasi en la idoneïtat de crear sistemes de logística inversa que permetin la reutilització de les caixes. En el seu repàs de la guia, la Nikoletta va apuntar a la importància de trobar una solució adequada per a la comercialització de l’aigua, una de les qüestions que va centrar més minuts de debat pel gran repte que suposa per a aquests establiments.
En el col·loqui posterior amb supermercats cooperatius, va ser la representant de Som Alimentació, la Leandra, qui va reprendre la qüestió, explicant que en el cas d’aquest establiment valencià s’ha optat per oferir garrafes de vidre grans. Malgrat reconèixer l’inconvenient d’haver de carregar un pes important, va assegurar que les sòcies estan satisfetes amb aquesta solució que els proveeix un distribuïdor de la província. Respecte a una de les fórmules estrella en la reducció de residus, Leandra es va mostrar escèptica: ‘amb la venda a granel, encara hi ha molta feina a fer perquè sigui sostenible, ja que els productes solen arribar en bidons de plàstic que no es reutilitzen’.
Per a l’Ainhoa, representant del supermercat cooperatiu de Saragossa Avecinal, el principal problema amb aquest tipus de venda en la seva pròpia experiència ha estat l’espai que requereix, tot i que també va assenyalar que, en ser un establiment obert a no-sòcies, s’han trobat amb restriccions addicionals per subministrar a granel algunes tipologies de productes. La manca d’espai d’emmagatzematge ha estat un problema des del principi per a aquest projecte amb pocs anys de trajectòria, ja que els ha condicionat molt les comandes, va assegurar. Tot i que han millorat la situació recorrent a proveïdors de més proximitat, l’Ainhoa espera que tot sigui més fàcil quan es traslladin a un local més gran.
A Bioalai, amb 28 anys de recorregut, es troben ja en una altra fase. La venda a granel fa temps que està consolidada en aquest supermercat cooperatiu de Vitòria, però, tal i com va explicar la Idoia, això ha fet que hagin sorgit nous debats entorn l’impacte ecològic o els problemes de gestió que genera l’ús dels diferents envasos o envoltoris que fan servir les sòcies per endur-se els productes a casa. Així, al llarg de la seva trajectòria, han anat descartant unes opcions i ideant-ne d’altres. ‘Hem passat per moltes fases i hem anat afinant molts aspectes’, va afirmar la Idoia entre impulsores de projectes més novells.
Una eina a l’abast de tothom
La guia elaborada per Foodcoop ha estat dissenyada en forma de plànol per tal que es pugui penjar en els establiment i les sòcies la puguin consultar fàcilment. A partir de l’abril, estarà disponible en castellà i català a la seva web i es podrà descarregar de forma gratuïta. Les organitzadores de l’acte van aprofitar l’ambient distès i la bona acollida del document per fer una crida a voluntàries per traduir-la a altres idiomes i poder compartir així les estratègies de reducció de residus perquè arribin el més lluny possible.
No et perdis el vídeo que ho explica tot: