El primer supermercat cooperatiu i participatiu de la ciutat acaba d’obtenir un crèdit de la banca ètica i el permís d’obres de l’Ajuntament
Barcelona, 26 d’octubre de 2021. Acaben de començar les obres al local del que serà el primer supermercat cooperatiu i participatiu de Barcelona, FoodCoop Bcn. L’establiment es troba situat al Passatge d’Aragó, un vial que connecta amb el carrer d’Aragó situat entre Casanova i Villarroel, en un espai industrial de 240 m2 que ocupava una antiga planxisteria. El projecte es duu a terme de la mà de l’equip d’enginyeria i arquitectura Escoda i associats i la constructora Kroma. Així, s’inicia ara una nova etapa que es preveu que finalitzi el proper 12 de desembre i que culminarà amb l’obertura del supermercat el primer trimestre de 2022.
Les obres del local se sumen a les del propi Passatge d’Aragó, que s’està condicionant després d’anys molt malmès. El futur supermercat neix amb esperit comunitari i vol ser un agent dinamitzador de la vida social i veïnal de l’Eixample Esquerre. Més enllà de les complicitats que vol teixir amb el veïnat, la iniciativa ja ha rebut suport públic mitjançant la concessió d’algunes subvencions. Entre elles, de l’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa i el Comissionat de l’Economia Social i Solidària, i de la Generalitat de Catalunya, a través de la xarxa d’ateneus cooperatius.
Finançament ètic i col·lectiu
Foodcoop BCN acaba de signar un crèdit amb el banc cooperatiu de finances ètiques Fiare per un import de més de 170.000 euros, gràcies al qual completa les seves necessitats de finançament per a l’arrencada. Aquests recursos se sumen als 156.000 euros que ja havia obtingut la cooperativa mitjançant una campanya de finançament col·lectiu que va llançar el 16 d’abril amb l’emissió de títols participatius i que va finalitzar el 31 de juliol amb uns resultats que superaven amb escreix l’objectiu inicial. Un total de 76 sòcies van obtenir títols per un import de 76.500 euros, mentre que 66 inversores més van adquirir-ne per un import de 79.500 euros. Entre aquestes, hi ha hagut les entitats Grup Ecos, Mensakas, Arç Cooperativa, Unió de Pagesos i Associació SlowFood Barcelona.
Salt endavant del projecte
Des de mitjans de febrer, el nombre de sòcies de la cooperativa ha passat de 90 a gairebé 400 i es preveu superar l’objectiu de 500 abans de l’obertura. Al supermercat, només hi podran comprar les sòcies consumidores, que hi trobaran un gran ventall de productes d’alimentació, higiene i neteja de la llar escollits d’acord amb els principis que mouen el projecte.
Les sòcies dedicaran 3 hores al mes a tasques del supermercat, reduint així les despeses i contribuint a abaixar els preus. Foodcoop BCN prioritzarà els productes de proximitat, de temporada i agroecològics, tant certificats com no certificats, tot i que l’oferta donarà resposta a les necessitats de diferents perfils de consumidores. Un dels objectius del projecte és fer un salt d’escala i democratizar el consum transformador, afavorint l’accés a productes agroecològics a una ciutadania diversa des del punt de vista socioeconòmic. A més, entre els principis que guiaran la seva activitat, també hi ha el compromís amb la transparència sobre l’origen d’aquests i l’establiment d’unes relacions justes amb les productores. FoodCoop Bcn també vol ser un referent en la reducció de la generació de residus i apostarà per les solucions que generin el mínim impacte ecològic.
La iniciativa s’inspira en el Food Coop Park Slope, el supermercat cooperatiu pioner que va néixer a Nova York el 1973 i que ara compta amb més de 17.000 membres, i on el 70% del treball és fet per les sòcies. El model ha estat replicat amb èxit arreu d’Europa (La Louve a París, Bees Coop a Bélgica, La Osa a Madrid,…), però també a Catalunya amb SuperCoop Manresa i La Feixa de Mataró, ja a ple rendiment.