Foodcoop BCN i l’Associació per l’Impuls de Supermercats Cooperatius i Mercat Social, acaba de publicar la guia ‘Cap a supermercats cooperatius més sostenibles’. El document és un recull de pràctiques que contribueixen a la prevenció i la reducció de la generació de residus en els propis establiments comercials i en les etapes prèvies de la cadena de subministrament amb l’objectiu de contribuir a la minimització de la petjada ecològica dels supermercats cooperatius i de qualsevol botiga que hi estigui interessada, ja que serà d’accés lliure.
La guia s’ha elaborat a partir del treball de camp que l’autora principal, Nikoletta Theodoridi, va dur a terme entre setembre de 2020 i març de 2021, en què va visitar i entrevistar representants de 15 establiments -supermercats, botigues i mercats- de ciutats de l’Estat espanyol, Grècia, França i Estats Units. Inclou, entre d’altres, pràctiques de construcció dels supermercats, consells per fer compres a proveïdores que generin menys residus i un impacte ambiental més positiu i iniciatives per motivar les consumidores a ser més sostenibles mitjançant la reducció de residus.
Els coneixements derivats d’aquest projecte, subvencionat per l’Ajuntament de Barcelona, s’incorporaran en el pla operatiu de desenvolupament del supermercat cooperatiu i participatiu Foodcoop BCN, que té prevista l’obertura a finals d’aquest any. Per tal que se’n puguin beneficiar el màxim d’establiments, la guia s’ha editat ja en català i en castellà, però es preveu traduir-la a altres idiomes. Així mateix, es va presentar públicament el passat mes de febrer en un acte virtual en què diferents supermercats cooperatius van compartir les seves experiències en aquest trajecte cap a la reducció de residus.
Podeu descarregar-vos la guia a: