Es pot anar a París i no visitar la Torre Eiffel? Si. L’agost del 2020 una comitiva de persones implicades en projectes de supermercats cooperatius – Supercoop Madrid i Food Coop Barcelona – visitàvem Paris tot i la pandèmia; no era una viatge d’oci, era un viatge de treball i un projecte d’intercooperació que va rebre el suport de l’ajuntament de Barcelona a través del programa “Enfortim l’economia social i solidària” amb una subvenció de 8.087,48 euros corresponent al 80% del pressupost total del projecte.
Aquest projecte d’intercooperació pren força en el context d’aquest 2021 en què Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i un dels seus objectius estratègics és enfortir les economies locals; considerant que cal pensar globalment per actuar localment.
El projecte pioner que inspira el model dels supermercats cooperatius i participatius és Park Slope Food Coop a Brooklyin – Nova York, una cooperativa creada al 1973 amb 17.000 socis/es actualment. A Europa el projecte de referència que va ser acompanyat directament per Park Slope Food Coop és La Louve a París, amb més de 7.000 socis/es. Les companyes de París avui són les nostres mentores i ens donen suport, en una cadena d’agermanaments que és part de la proposta de valor del model cooperatiu.
Però què és un supermercat cooperatiu i participatiu? És possible participar en un supermercat? Què té de diferent amb la resta de supermercats?
El principi bàsic del model rau en la participació: cada persona sòcia aporta unes hores mensuals de treball obligatori i això permet ajustar els costos de personal i reduir els marges que s’apliquen en els preus finals. Oferint productes d’alimentació, higiene i neteja de qualitat a bons preus.
L’aposta “d’arribar a més gent” dels supermercats cooperatius interelaciona els principis de participació, accessibilitat i escalabilitat. Aquesta complexitat requereix d’una professionalització dels grups motors per tal d’adquirir expertesa concreta en el procés de creació i l’operativa d’iniciatives ja consolidades amb eines i estratègies per a la replicabilitat.
Detectada aquest necessitat, es va plantejar una visita d’estudi programada al projecte de la Louve a París amb l’objectiu de generar una xarxa de transferència de coneixements i aprenentatges amb eines i continguts en obert fruit d’entrevistes, consultes documentals, sessions de treball i la vinculació personal directa amb el president i impulsor de la Louve i també amb el personal i sòcies del supermercat.
Seguirem treballant perquè aquesta xarxa internacional es consolidi i ens oferim a compartir el camí fet amb altres projectes i així contribuir a la propera onada de supermercats cooperatius i participatius.
Resultat i testimoni d’aquest projecte d’intercooperació és aquest vídeo:
Un grand merci aux compagnons de la Louve! ☺