Es pot anar a París i no visitar la Torre Eiffel? Si. L’agost del 2020 una comitiva de persones implicades en projectes de supermercats cooperatius – Supercoop Madrid i Food Coop Barcelona –  visitàvem Paris tot i la pandèmia; no era una viatge d’oci, era un viatge de treball i un projecte d’intercooperació que va rebre el suport de l’ajuntament de Barcelona a través del programa “Enfortim l’economia social i solidària” amb una subvenció de 8.087,48 euros corresponent al 80% del pressupost total del projecte.

Aquest projecte d’intercooperació pren força en el context d’aquest 2021 en què Barcelona és Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible i un dels seus objectius estratègics és enfortir les economies locals; considerant que cal pensar globalment per actuar localment.

El projecte pioner que inspira el model dels supermercats cooperatius i participatius és Park Slope Food Coop a Brooklyin – Nova York, una cooperativa creada al 1973 amb 17.000 socis/es actualment. A Europa el projecte de referència que va ser acompanyat directament per Park Slope Food Coop és La Louve a París, amb més de 7.000 socis/es. Les companyes de París avui són les nostres mentores i ens donen suport, en una cadena d’agermanaments que és part de la proposta de valor del model cooperatiu.

Però què és un supermercat cooperatiu i participatiu? És possible participar en un supermercat? Què té de diferent amb la resta de supermercats?

El principi bàsic del model rau en la participació: cada persona sòcia aporta unes hores mensuals de treball obligatori i això permet ajustar els costos de personal i reduir els marges que s’apliquen en els preus finals. Oferint productes d’alimentació, higiene i neteja de qualitat a bons preus. 

L’aposta “d’arribar a més gent” dels supermercats cooperatius interelaciona els principis de participació, accessibilitat i escalabilitat. Aquesta complexitat requereix d’una professionalització dels grups motors per tal d’adquirir expertesa concreta en el procés de creació i l’operativa d’iniciatives ja consolidades amb eines i estratègies per a la replicabilitat.

Detectada aquest necessitat, es va plantejar una visita d’estudi programada al projecte de la Louve a París amb l’objectiu de generar una xarxa de transferència de coneixements i aprenentatges amb eines i continguts en obert fruit d’entrevistes, consultes documentals, sessions de treball i la vinculació personal directa amb el president i impulsor de la Louve i també amb el personal i sòcies del supermercat.

Seguirem treballant perquè  aquesta xarxa internacional es consolidi i ens oferim a compartir el camí fet amb altres projectes i així contribuir a la propera onada de supermercats cooperatius i participatius.

Resultat i testimoni d’aquest projecte d’intercooperació és aquest vídeo:

 

Un grand merci aux compagnons de la Louve! ☺

 

POT SER DEL TEU INTERÈS

SUBSCRIU-TE AL BUTLLETÍ!

En aquesta web utilitzem cookies. Et recomanem l'acceptació d'aquestes per gaudir d'una navegació òptima, en cas contrari només s'utilitzaran les cookies necessàries per poder navegar. Pots consultar les preferències de privacitat per obtenir més informació sobre les cookies utilitzades.

Privacy Settings saved!
Política de privacitat

Aquest lloc web emmagatzema informació anònima provinent de cookies. Consulta les diferents cookies que utilitzem per tal de facilitar la teva navegació.

Aquestes cookies són necessàries perquè el lloc web funcioni i no es poden desactivar en els nostres sistemes.

Per utilitzar aquest lloc web utilitzem les següents cookies requerides tècnicament
  • et-editor-available-post-19-fb
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart
  • wordpress_gdpr_allowed_services
  • wordpress_gdpr_cookies_allowed
  • wordpress_gdpr_cookies_declined
  • wp_woocommerce_session

Decline all Services
Accept all Services
Share This