El consum conscient està deixant de ser una assignatura pendent, almenys a Barcelona, gràcies a la proliferació d’iniciatives que conviden els veïns i veïnes a incorporar criteris de sostenibilitat i justícia social en les seves pautes de consum. Això no només es vol potenciar a escala individual, sinó que es busca consumir conscientment de manera col·lectiva per tal d’arribar a establir una economia social i solidària de facto en els diferents indrets de la ciutat.

Cada cop són més comunes iniciatives com el Queviure, l’Economat Social de Sants, que està constituït com una cooperativa de treball basant-se en un model autogestionat i de consum responsable en el qual es dona prioritat als productes ecològics i on es vol posar en relleu el valor social i ambiental per garantir els drets dels veïns i veïnes del barri a una alimentació de qualitat.

Terra Mullada, també a Sants, produeix i distribueix (en una botiga física) fruites i verdures de proximitat, sobretot del Parc Agrari del Baix Llobregat. Cultiven varietats tradicionals i autòctones sense fer servir pesticides, herbicides ni petroquímics i de manera respectuosa amb el medi ambient.

Aquestes iniciatives, juntament amb els grups de consum agroecològic dels diferents barris, volen proposar una alternativa al consum capitalista i posar en el centre els drets de les persones a gaudir d’una alimentació de qualitat, el medi ambient i la justícia social. No obstant això, aquests projectes són limitats, ja que ni a l’Economat de Sant, ni al Terra Mullada, ni als grups de consum s’hi pot fer la compra completa per a una llar. És per aquest motiu que des de fa mesos s’està gestant a Barcelona el Food Coop Bcn, un supermercat cooperatiu on s’hi podria trobar de tot i que s’emmiralla en el Park Slope Food Coop de Nova York i el Bees Coop de Brussel·les.

[Llegeix la noticia completa a Públic]